Psikoterapi, kişinin içinde bulunduğu ruhsal sorunların çözümü için kullanılan, bilimsel geçerliliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Psikoterapi ile rahatsızlık veren duygusal, düşünsel, davranışsal sorunlar çözülerek ruh sağlığının iyileştirilmesi ve korunulması amaçlanmaktadır.
Ruh sağlığı bir kere kavuşulan ve bir daha bozulmayan bir durum demek değildir. Ruh sağlığı tıpkı fizik sağlığımız gibi hem dışardan hem içerden olan değişimlere açıktır. Bu değişimler bazen sancılı, zor dönemlere sebep olur. Her değişimin arkasından yeniden yapılanma ve iyileşme gelir. Ancak bazen gelen değişken ya da uyaranlar o kadar şiddetli olur ki kişi kendi kendisine bunu yönetemez ve çözemez. Ruh sağlığımızda oluşan bu dengesizlik, tıpkı fizik sağlığımızda oluşan dengesizlik gibi acı verir.
Bu süreci;
-yönetebilmek
-bu dönemi hızla geçirebilmek
-bir daha aynı değişkenlerle aynı acıları yaşamamak
Kısacası travmaları çözmek ve daha güçlenerek yaşama devam edebilmek için yardım alınır. Bunun adı psikoterapidir. Psikoterapi bireysel olarak gelişim sürecinde kişinin kendi yeteneklerine dair içgörü kazanarak var olan potansiyelini keşfetmesine ve ortaya çıkarmasına da destek olan bir süreçtir.Yaşam bazı zamanlarda çetinleşir. İş koşulları, ailesel problemler, ilişkiler, kayıp ve yas zamanları gibi zorlayıcı dönemler kendimizle aramızdaki bağın zayıflamasına neden olabilir. Kendimizi savruluyor gibi hissettiğimiz böyle zamanlarda bir uzman eşliğinde sorunların kaynağına inmek, üstesinden gelmekte zorlandığımız konularda yeni bakış açıları kazanmak ve farkındalık sağlamak iyileşmeye katkıda bulunur.